SÜREKLİ DÖKÜM TESİSİ

GENEL BAKIŞ KAMERALARI VE POTA KULESİ

Tüm tesisin genel gözleminin yanı sıra kulenin hareketleri ve potaların doğru yerleştirme konumu görsel kameralar aracılığıyla gözlemlenmektedir. Kullanılan kameralar, tesisin tamamının gözlemlenmesinde olduğu gibi, olası arızaların erken aşamada tespit edilmesi için de kullanılabiliyor.



TANDİŞ (ERİYİK DAĞITICI)

Sıvı çeliğin havadaki oksijenle reaksiyona girerek istenmeyen alev oluşumuna neden olmasını önlemek için eriyik dağıtıcısına düzenli aralıklarla döküm tozu ilave edilir. Bu, bir yandan kalıp için yağlayıcı görevi görür, diğer yandan da çelikte hala mevcut olan yabancı maddeleri emebilen cüruf oluşturur. PIEPER sistemlerindeki görsel kameralar bu süreci destekler ve döküm sürecinin kesintiye uğramasını önlemek için dolum seviyesini ve pota kaydırma kapısının konumunu sürekli olarak gösterir.



SÜREKLİ DÖKÜM KILAVUZ SİSTEMİ

Sürekli dökümün termografik olarak izlenmesi, çatlaklar veya sıvı çelikteki yerel sızıntılar gibi olası döküm kusurlarının erken uyarısını sağlar.

Sürekli dökümde üretim izleme ve kontrole yönelik termografi sistemiyle hem ürün kalitesi hem de enerji tüketimi önemli ölçüde en uygun hale getirilir. Bu amaçla termal görüntüleme kameraları çelik dökümün şekillenme ve soğuma sürecini gözlemler ve bu süreçte ısı dağılımını kontrol eder. Bu bilgi, ısı akışını değerlendiren ve gerekirse bunu otomatik olarak yeniden ayarlayan yazılıma aktarılır. Bu da, çelik kalitesine önemli ölçüde katkıda bulunan eşit bir soğutma sağlar. Bu şekilde sürekli döküm üretimine yalnızca gerçekten ihtiyaç duyulan enerji verilir.



KESİCİ ŞALÜMO / ÇAPAK ALICI

Plakalar istenilen uzunlukta kesildikten sonra, ara yüzeylerde istenmeyen çapaklar ortaya çıkabilir ve bunlar daha sonra bir çapak alıcı yardımıyla giderilir.

Bu süreç görsel kamera desteği ile gözlemlenebilmektedir. Plakalar üzerinde kesilen yüzeyleri detaylı olarak gözlemleyen ve değerlendiren termografik kameralardan faydalanmak da mümkündür.



ÇIKIŞ SİLİNDİR TABLASI

Son işlem olarak, bitmiş kesilmiş levhalar parti / kimlik numaraları ile işaretlenir. Bu amaçla, bir markalama makinesi, levhaya bir uzun kenarın ucuna zımbalanmış bir numara verir. Görsel bir kamera aracılığıyla bir yandan doğru numaralandırma kontrol edilebilir; Öte yandan kamera, çıkış silindir tablasına gelen levhanın taşınmasını da gözlemliyor. Bu genellikle bir vinç yardımıyla banttan kaldırılır ve daha sonraki işlemlere kadar geçici olarak depolanır.